COLEGIUL PROFESIONAL DE REDACŢIE

Colegiul redacţional:
Dr. Pantel Marton Gyorgy
Dr. Bogdan Popescu
Dr. Radu Ţepordei
Dr. Mihai Tozlovanu
Av. Luciana Mihai
Ing. Narcisa Carmen Şorop


Colegiul ştiintific de redacţie:
Şef. lucrări Dr. Liviu Zetu
Şef. lucrări Dr. Dragoş Epistatu
Prof. Dr. Ştefan Ioan Stratul
Prof. Dr. Irina Zetu
Prof. Dr. Nathan Fuhrmann
Dr. Bogdan Oprea
Dr. Dan Ioan Lazăr
Dr. Ionuţ Brânzan
Dr. Sanda Danciu-Stanoiu
Asist. Dr. Bogdan Bâldea


Redactor şef:
Dr. Vlad Cristian Deac


Secretariat redacţie:

 Anamaria Capotescu 


Contacte:
Adresa redacţiei:
Redacţia: AMSPPR-Str. Vicenţiu Babeș nr. 24 ap.6 cod 310029 Arad, jud. Arad
Tel./Fax: 0257-206.180
Email: redactie@dental.ro
Web: www.viatastomatologica.ro


Redactare afişe şi editare imagini:

Monica Butnaru
0740 315 218
www.monicabutnaru.com

Declaratie FDI Singapore 2009

DECLARAŢII FDI
HIPERSENSIBILITATEA DENTINARĂ
Adoptată de Adunarea Generală a FDI: 04 septembrie 2009, Singapore

Introducere

Hipersensibilitatea dentinară este caracterizată de durere scurtă şi ascuţită care provine de la dentina expusă în cele mai multe cazuri la zona cervicală a dintelui ca un răspuns la stimuli (temperatură tipică, evaporativă, tactilă, osmotică sau chimică) dar care nu poate fi atribuită nici unor alte defecte dentare, afecţiuni sau tratamente de restaurare.
Această problemă clinică este foarte întâlnită, dar frecvent greşit înţeleasă. Aceasta apare la mulţi adulţi la diverse niveluri de prevalenţă variind de la 3% la 57%, ca urmare a diferenţelor din cadrul populaţiilor studiate şi a metodelor de cercetare utilizate.
În general, pacienţii cu parodontită au o prevalenţă relativ mai mare de hipersensibilitate dentinară, probabil din cauza unui risc mai mare şi a gradului de expunere a rădăcinii, ca urmare a distrugerii parodontale.
În ultimii ani, există un număr tot mai mare de adulţi tineri cu această problemă dăunătoare, datorită expunerii la unii factori predispozanţi, cum ar fi dietele acide, periajul traumatic, obiceiuri personale, precum şi utilizarea necorespunzătoare a produselor de albire a dinţilor. Un număr tot mai mare de pacienţi caută îngrijiri profesionale pentru această problemă.
Expunerea tubulilor dentinari deschişi ca urmare a pierderii smalţului şi / sau a recesiunii gingivale sau ambele, cu pierderea ulterioară a cementului şi / sau a dentinei este considerată a fi cauza principală de hipersensibilitate dentinară în concordanţă cu teoria hidrodinamică.
În timp, poate exista un proces natural de obliterarea a tubulilor deschişi prin calcifiere cristalină. În plus, hipersensibilitatea dentinară ar putea fi de multe ori combinată cu alte condiţii, cum ar fi eroziunea, abraziunea, atriţie, abfracţia, bruxismul, condiţiile genetice şi parodontale.

FDI recunoaşte că:

• Înţelegerea factorilor etiologici / predispozanţi şi a diagnosticului correct sunt cruciale pentru gestionarea în mod eficient a hipersensibilităţii dentinare.
• În prezent, există dovezi insuficiente pentru a stabili o orientare specifică pentru gestionarea hipersensibilităţii dentinare.
• Există o gamă largă de opţiuni de tratament, care pot modifica, bloca, sau modifica fluxul de lichid prin tubulii dentinali, prevenind astfel, răspunsul nervului pulpar.
• După identificarea factorilor predispozanţi şi punerea unui diagnostic corect, hipersensibilitatea dentinară ar putea fi co-administrată de către profesioniştii în domeniul îngrijirilor de sănătate orală şi de către pacienţi la domiciliu, după caz.
De obicei, factorii relevanţi predispozanţi ar trebui să fie abordaţi şi măsurile de prevenire adecvate să fie consolidate. Sunt efectuate în primul rând cele mai puţin invazive tratamente (de exemplu, utilizarea de pastă de dinţi şi agenţi desensibilizatori) şi dacă este necesar, pot fi efectuate ulterior de către stomatologi tratamente invazive.
• Este încurajată cercetarea multidisciplinară a hipersensibilităţii dentinare.

Traducere
Anamaria Capotescu